Festival düzenlemek kumdan kaleler inşa etmeye benziyor. Tam bir kaleyi tamamladım derken bir dalga gelip biraz önce yaptıklarınızı yıkıp gidiyor. 2019’un Ekim ayında hazırlıklarına başladığımız 5. Kısadan Hisse Kısa film Günlerini 2020 yılının Kasım ayında tamamlarken dalgaları aşmanın verdiği acı tatlı yorgunlukla bu satırları yazıyorum.
Festival düzenlemek kumdan kaleler inşa etmeye benziyor. Tam bir kaleyi tamamladım derken bir dalga gelip biraz önce yaptıklarınızı yıkıp gidiyor. 2019’un Ekim ayında hazırlıklarına başladığımız 5. Kısadan Hisse Kısa film Günlerini 2020 yılının Kasım ayında tamamlarken dalgaları aşmanın verdiği acı tatlı yorgunlukla bu satırları yazıyorum.
Film sanatıyla pratik olarak uğraşanlar böylesi son dakika süprizlerine zaman içerisinde aşinalık kesbederler. Mühim olan bütün bu aksilikleri bir şekilde idare edip, revan olunan yola kalınan yerden devam etmektir.
Danışma kurulunun bu yıl temasız devam etme kararı neticesinde işe şartnameyi güncelleyerek başladık. 5 Kasım’da yapılan basın toplantısı ile filmler gelmeye başladı. 15 Şubat’a yaklaştığımızda ise filmler yağmaya devam ediyordu. Toplamda 433 film başvuruda bulundu. Tam, yazın habercisi ilkbaharın incisi Nisan ayında seyirciyle buluşmanın hazırlıklarını yaparken adeta sur borusu öttü ve tüm planlar başka bir bahara yani sonbahara kalmış oldu.
Hep birlikte evlere kapandık. Ama öte taraftan da çok verimli bir yıl oldu.
Ön eleme jüri üyelerinden Nuray Kayacan Sinema Genel Müdürlüğünden belgesel yapım desteği, Ayşe Karaköse ise senaryo yazım desteği kazandı. Kaan Atilla Taşkın, "EMRE : Genç Bir Boksörün Hikayesi" adlı uzun metraj filmi ile 38. Milano Uluslararası Spor Filmi Festivali'nde film kategorisinde mansiyon ödülü kazandı. M. Abdülgafur Şahin ‘Kudüs’ün Işıkları’ belgeselini erişime açtı. Serdar Arslan film eleştirisi atölyesine başladı.
Danışma kurulu üyelerinden Tuba Özden Deniz, Safa Önal belgeseli için Sinema Genel Müdürlüğünden destek almaya hak kazandı. Sinan Sertel ‘İçimdeki Kahramanı’ çekti. İhsan Kabil, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivalini hazırladı.
Ana jüride de manzara aynıydı. Cemal Şakar ‘Kendine Ait Bir Şey’ isimli projesine senaryo desteği kazandı. Ödül töreni öncesi on ikinci öykü kitabı ‘Utanç’ kitap raflarındaki yerini aldı. Atalay Taşdiken ‘Kar Kırmızı’ filmini çekti. ‘Turagay’ isimli projesi TRT 12 Punto tarafından desteklenmeye layık görüldü. Seyid Çolak ‘Kapan’ı vizyona soktu. Belkıs Bayrak ‘Gülizar’ isimli senaryosu için film yapım desteği kazandı. İpek Tuzcuoğlu ‘Tövbeler Olsun’ dizisine başladı.
Bu süreçte biz de festival hazırlıkları dışında boş durmadık. Senaryo atölyesi için gerekli plan ve programımız hazır. İmkanlar olgunlaşınca güzel bir projeyle karşınızda olmayı tevekkülle umuyoruz.
Bilgisayar karşısında geçen festival mesaili vakitlerde toplamda 768 bardak çay, 26 kilo çeşitli meyve, 223 ısırımlık bisküvi, 12 avuç fındık, 42 taze ceviz, 281 çimdik çeşitli hamur işi tükettim.
Bu rakamlar size abartılı ve hakikatten uzak gelebilir. Haklı da olabilirsiniz. Bana öyle gelmiş de olabilir. Ama film yapmak da hakikat hakkında ‘bana göre’ diyerek bir iddiada bulunmak değil mi? Bu yüzden kimi zaman hiç gerçekçi değil demiyor muyuz izlediklerimiz için?
Nazif Tunç onur ödülünü alırken Şahı Nakşibend hazretlerinin ‘Halk içinde Hakla beraber’ sözünden hareketle; ‘Bize lazım olan daha çok Anadolu’nun bir zamanlar irfanı, maneviyatı, iyiliği, güzelliği ve en güzeli var etmiş olan ocaklardır. O ocaklara benzer bir hareketin sinemada da başlatılmış olmasıdır. Sinemanın hak ve hakikati gösteren bir sanat olmasını ümit ediyorum.’ sözleriyle halk içinde Hak ile birlikte olup Hakikate yürümeye dikkat çekti.
Hakikate giden yollar tek değil demek ki. 433 film de bu durumun ispatı. Hepsi bir olan hakikatin paylarına düşenleri izleyiciye aktarmaya çalışıyor.
433 filmden 31 tanesi yarışmaya hak kazandı ve 8 tanesine ödül verildi. Lise kategorisinde birincilik ödülüne "Tears" filmiyle Remiye Zeynep Yalçınkaya, ikinciliğe "Mütemadiyen" ile İbrahim Kerem Tutal, üçüncülüğe ise "Atom" ile Bengisu Koca layık görüldü. Genel kategoride "APP" adlı yapımla birincilik ödülü Hatice Aşkın'a, ikincilik ödülü "Tor" filmiyle Ragıp Türk'e ve üçüncülük ödülü de "İkame" adlı kurmacayla Erkan Orasan'a teslim edildi.
Kasım Ördek, "Yağmur Olup Şehre Düşüyorum" adlı kurmaca filmiyle Genç Öncüler Özel Ödülü'ne layık görülürken, Jüri Özel Ödülü ise "Servis" ile Ramazan Kılıç'a verildi.
Kısa filmcilere filmlerinin beyaz perdede gösterimini ve ödül töreni heyecanını yaşatma konusunda ısrarcı olduğumuzu belirtmek isterim. Festival ruhunu yaşatmak adına elimizden geleni yaptık. Etkinlikleri bir kere erteledik, ikinci bir ertelemenin ve çevrimiçi gösterimlerin de kıyısından döndük. Zira sinema salonları kapatıldı ve an itibariyle sokağa çıkma kısıtlamaları geri gelmiş bulunuyor.
Kapanış gecesinde görevlinin salonun dolduğunu ve içeriye kimseyi alamayacaklarını söylediğinde hedefimize ulaştığımız için mutlu oldum. 2020 yılının muhtemelen son festival atmosferini kısa film izleyicilerine tattırmış olduk.